Orasul actual Vatra Dornei s-a dezvoltat in jurul satucului Dorna pe Giumalau, mentionat in documente la sfarsitul celui de-al 16-lea secol si la inceputul secolului 17.
Locul a fost plasat de-a lungul unui drum ce lega Moldova de Transilvania si curand a crescut in importanta printre satele din imprejurimi. Locul a devenit cu adevarat semnificativ de indata ce autoritatile au confirmat oficial proprietatile vindecatoare a apelor sale minerale, la inceputul secolului 19. Izvoarele de apa minerala naturala a atras vizitatori din toata Romania.
Vatra Dornei, un oras cunoscut si drept Perla Bucovinei, este localizata la confluenta raului Dorna, Neagra Sarului si raul Bistrita. Orasul este cunoscut foarte bine datorita resurselor sale de apa naturala minerala.
Proprietatile vindecatoare a SPA-ului care au facut orasul faimos in jurul lumii, include izvoarele minerala, namolul si aerul puternic ionizat negativ. Turistii vin in Vatra Dornei pentru a-si trata afectiunile cardiovasculare, dar si reumatismul, pentru a se odihni, a practica sporturi de iarna sau pur si simplu pentru a se simti bine. Privelistea spectaculoasa permite de asemenea numeroase activitati de relaxare, cum ar fi plimbatul, calaritul cailor, dar si vizite la numeroasele manastiri din Bucovina si Maramures.
Vatra Dornei este de asemenea cunoscuta ca locatie pentru sporturi de iarna, cu multele sale partii si teleschiuri. Dealul Negru si Dealul Runc au partii si teleschiuri pentru sporturile de iarna. Din Vatra Dornei exista rute catre Muntele Giumalau si spre Muntele Suhard.
Poate fi practicat si alpinismul pe Muntii Rarau, locul in care unii turisti pot de asemenea sa practice ski-ul in timpul iernii. Competitiile pentru biciclisti sunt organizate in primavara si toamna.
Pensiunea noastra, Casa Lus, este localizata in apropiere de Vatra Dornei. La noi va puteti bucura de liniste si nu aveti mult de mers pana la Vatra Dornei, asa ca ne-am gandit sa iti prezentam o serie de puncte de interes din apropiere.
Vatra Dornei, Parcul National Calimani si zona Dornelor sunt o serie de locatii spectaculoase pentru o gama diversa de activitati. Daca ai sansa sa vizitezi Vatra Dornei, cu siguranta merita efortul !
Parcul Statie, recunoscut ca fiind o rezervatie dendrologica si bulevardele sale au venit din centrul statiei in partea inferioara a pantei, ce face parte din Dealul Negru (1300 metri).
Muzeul de Stiinte ale Naturii scoate in evidenta flora si fauna zonei Dorna.
Muzeul Etnografic este gazduit in vechea primarie a orasului datand inca din 1897 si il poti gasi pe Strada Mihai Eminescu 17.
In imprejurimi exista mici statii cu apa minerala, cum ar fi in Dorna Candrenilor, Poiana Negri, Saru Dornei, Poiana Stampei; locuri cu rezervatii de turba, cum este Comuna Ciocanesti, faimoasa pentru case minunate, decorata cu ornamente din lemn si pe partea din fata decorata cu motive geometrice multicolorate; si mai avem si Cheia Zugrenilor, o rezervatie geologica interesanta.